2016/06/05

PUDİNGLİ KEK - ciasto z budyniem (a może budyniowe ciasto?)

Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, że tureckie domowe słodkie albo ocieka syropem cukrowym albo 80% ciasta to budyń? Kolejną ciekawostką jest to, że mało kto zna naszą polską bitą śmietanę i w rozumieniu 'krem şanti' pojawia się coś, niestety, ale gorszego od naszej bitej śmietany w proszku (która w porównaniu z tureckim zamiennikiem bitej śmietany jest pyszna...). Tak mi akurat przyszło na myśl w temacie słodkiego.
Dzisiaj najprostszy na świecie przepis na ciasto budyniowe, które na początku wywoływało we mnie śmiech z powodu swej prostoty, ale prawda jest taka, że nie mogę się nim najeść! Osobiście polecam w dwóch wersjach biało-czarnej i czarno-białej. Szczegóły poniżej:




1 paczka herbatników
1 opakowanie budyniu
mleko - ilość wg przepisu na opakowaniu budyniu
kakao, czekolada, wiórki kokosowe do posypania
* jeśli wybierzemy zwykłe herbatniki, bierzemy czekoladowy budyń, jeśli mamy czekoladowe herbatniki, weźmy waniliowy lub śmietankowy budyń (na zdjęciu druga wersja)

1. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ułożyć jedną warstwę herbatników w naczyniu (można też zrobić pojedyncze porcje)
2. Po przygotowaniu budyniu wylać jego jedną część na herbatniki (ilość budyniu zależy od naczynia i ilości herbatników, ale dobrze jest ani nie szczędzić na budyniu ani też nie wylać od razu wszystkiego ;)). Warstwę budyniu równomiernie rozprowadzić, ponownie ułożyć warstwę herbatników i wylać budyń; tak aż do wykończenia herbatników i budyniu.
3. Tak przygotowane ciasto odstawić do ostygnięcia, po czym włożyć do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać kakao, orzechami, wiórkami kokosowymi itd.




AFİYET OLSUN!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz