2015/01/11

PİDELİ KÖFTE - kofta z pide



na 3 osoby:
0.5 kg mięsa mielonego
2 łyżki bułki tartej
ew. jajko
sól, pieprz, kminek, majeranek, cebula (wg gustu)
2 pide/1 drożdżowy duży spód do pizzy (kupiłam w limaro)
jogurt naturalny turecki/grecki
olej
sos pomidorowy (dla ułatwienia można z proszku; jeśli nie: 2 pomidory. ja użyłam małego słoika sosu pomidorowego spośród zapraw na zimę)

1. Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dosypać bułkę tartą i dolać odrobinę wody, jeśli masa będzie za sucha. Można dodać jajko.
2. Na patelni rozgrzać ok 1 łyżkę oleju, z mięsa formować małe kulki nieco większe of orzecha włoskiego. Usmażyć wszystkie na rumiano.
3. Przygotować sos pomidorowy; jeśli robimy go ze świeżych pomidorów, należy obrać je ze skórki, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na odrobinie oleju. Jeśli lubimy, dodać połowę średniej cebuli. Po ok. 5-7 minutach zmiksować wszystko, dodać przyprawy i podgrzewać jeszcze chwilę.
4. Pide/spód do pizzy podgrzać na patelni.
5. Kiedy wszystko jest gotowe:
a) pide/spód pokroić na małe części na jeden "haps" i położyć na talerzu.
b) na wierzch położyć kilka sztuk köfte
c) polać wszystko sosem pomidorowym
d) polać jogurtem naturalnym (jeśli jest bardzo gęsty należy go najpierw nieco rozmieszać)
ew. e) można polać wszystko odrobiną roztopionego masła lub tłuszczem ze smażenia köfte

AFİYET OLSUN!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz