2014/11/22

SOĞAN KEBABI - kebap w cebuli


Jedliście kiedyś pieczoną cebulę albo czosnek? Jeśli nie, to będziecie zaskoczeni tym smakiem! Pierwszy raz przeczytałam o cebuli pieczonej w ognisku w książce tzw. submarine thriller (uwielbiam!). Wtedy to właśnie główny bohater książki usiadł przy ognisku ze swoją żoną i wrzucił do ogniska cebule, po czym zaczęli wspominać dawne czasy. Wydawało mi się to bardzo dziwne, bo przecież u nas zawsze piecze się ziemniaki, ale postanowiłam spróbować. Przy okazji też kiedyś upiekłam czosnek, rezultat mnie zaskoczył. Oba warzywka po upieczeniu stają się miękkie (ale nie rozmemłane), są słodkie, a ich smak "zza czasów młodości" jest jedynie delikatnie wyczuwalny. Przepis ten znalazłam w tureckim magazynie dotyczącym gotowania i już od dłuższego czasu się za niego zabierałam, aż w końcu się udało!


8 średniej wielkości cebul
ok 30 dkg mięsa mielonego
kminek, papryka, pieprz, sól
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka przecieru pomidorowego
0.5 szkl gorącej wody

1. Cebule umyć, obrać z pierwszej warstwy tak, aby została ostatnia "ochronna". Przekroić na pół.
2. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać bułkę tartą i odrobinę wody, jeśli masa wydaje się sucha.
3. Mięso rozdzielić na 8 części; z każdej uformować kulkę, którą należy włożyć pomiędzy dwie połówki cebuli. Następnie nieco przycisnąć, żeby się nie rozchodziły. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Postąpić tak samo z wszystkimi cebulami.


4. Przecier pomidorowy wymieszać z gorącą wodą, polać nią cebule, naczynie przykryć (jeśli nie ma pokrywki, można użyć folię aluminiową).
5. Naczynie wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika, piec ok 30-40 minut.
6. Serwować chwilę po wyciągnięciu z piekarnika. Nie jeść skórki ;)



AFİYET OLSUN!














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz