2014/10/29

DOLMA BİBER - nadziewana papryka


Weganie! To coś dla Was! Same warzywka i ryż. Udało mi się kilka dni temu znaleźć w sklepie małą białą paprykę, nie mogła być przeznaczona do niczego innego jak do nadziania, nadziania po turecku. Oczywiście można użyć w tym daniu także dużych papryk w kolorach tęczy, ale ta mi jakoś najlepiej pasuje. Kiedy byłam mała, babcia nadziewała paprykę mięsem mielonym, do tego były też ziemniaki i koniecznie sos pomidorowy. Innym wariantem tego dania były znane wszystkim gołąbki, czyli w wersji z mojego domu, mięso mielone zawijane w liście kapusty, też z sosem pomidorowym oczywiście. W Turcji, jeśli nie w paprykę, nadzienie zawija się w specjalnie przygotowane liście winogron (yaprak sarma); takie danie jest najczęściej podawane jako przystawka meze. Nadzienie jest często takie samo. Osobiście jestem wielka fanką yaprak sarma, ale że liście nie są u nas za bardzo dostępne, wystarczy mi nadziewana papryka i jestem zadowolona.

6 małych papryk
1 cebula
2 łyżki oleju
2,5 dcl ryżu
pół cytryny
4 łyżki kuş üzümü (suszone porzeczki; myślę, że można je zastąpić pokrojoną żurawiną bądź małymi rodzynkami)
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
bulion/osolona woda (w wersji wegetariańskiej ;))
3 pomidorki koktajlowe lub 1 zwykły

1. Ryż zalać gorącą wodą, odstawić na ok.10 minut, po czym przelać 2-3 razy zimną wodą.
2. Cebulę dość drobno pokroić, podsmażyć na oleju.
3. Do cebuli dodać ryż, cynamon, cukier puder, suszone porzeczki i sok z połowy cytryny. Chwilę podsmażyć mieszając.

4. Do ryżu wlać bulionu taką ilość, aby było go ok. 2 cm ponad powierzchnię ryżu, wymieszać, przykryć garnek pokrywką i zostawić na ok. 7 minut na małym ogniu (ryż nadal będzie twardy, ale w dalszej obróbce zmięknie). Skosztować, jeśli trzeba - doprawić.


5. Przygotować papryki: umyć, wyciąć gniazda i pozbyć się nasionek.
6. Przygotowanym nadzieniem napełnić papryki do ok 7/8 wysokości. Na wierzchu każdej ułożyć kawałek pomidora.

7. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać wody do 1/3 wysokości papryk. Przykryć folią aluminiową bądź pokrywką.
8. Piec w 190*C ok 30 minut.

AFİYET OLSUN!

PS. Nadzienie jest lekko słodkie, dlatego zamiast tego ulubionego sosu pomidorowego, z dolma biber dobrze komponuje się sos jogurtowy np. z suszoną miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz