2014/06/22

PEMBE LİMONATA - różowa lemoniada


Pogoda nie zachwyca, ale skoro są jeszcze truskawki zdecydowałam się na ten przepisik. Przepisik bo jest łatwy i szybki i lekki i przyjemny. No i ma fajny kolor ;) Czyli tak na niedzielę, może do grilla, może dla dzieci. Podejrzewam, że przepis sprawdzi się też w nieco podkręconej wersji, ale nie próbowałam.

1 litr wody mineralnej
20 dkg truskawek
0.5 szkl. soku z cytryny i pomarańczy (lub samej cytryny)
ok. 3/4 szkl. cukru - wedle gustu i słodkości truskawek

1. Truskawki umyć, obrać i zmiksować na mus. Przetrzeć przez sitko.
2. Wlać do dzbanka mus truskawkowy, wyciśnięte owoce, wodę i cukier, wymieszać. Serwować!

AFİYET OLSUN!

AD. Można zamrozić mus truskawkowy i dodać go w postaci małych kawałków - otrzymamy i smak i chłodzenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz