2014/05/13

SULTAN LOKUMU - sułtańskie lokum


Oto pierwsza z prób wykonania domowego lokum. No i się powiodło! Jest pyszne, delikatne, z orzechami w środku. I - nie licząc kosztu orzechów, które szczęśliwcy mają w ogródku, jest bardzo tanie w wykonaniu.

około 50 sztuk

200g margaryny
2 szklanki mąki
1.5 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 litr mleka
200 gram wiórków kokosowych
2 garście dowolnych orzechów (najlepiej włoskie, ale ja miałam migdały i laskowe)
1 łyżka cynamonu

1. Roztopić margarynę, dodać mąkę i wymieszać trzepaczką. Podsmażać przez ok 5-7 minut.
2. Po upływie tego czasu, powoli wlewać mleko, szybko mieszając tak aby nie powstały grudki. Cały czas mieszając, zagotować. Zestawić z ognia.
3. Wsypać cukier i cukier waniliowy i wymieszać mikserem ok 5 minut, aby masa stała się puszysta (a ci którym pojawiły się grudki, ta czynność pomoże ich się pozbyć ;))
4. Po ostygnięciu, przykryć garnek folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 2 godziny
5. Orzechy posiekać, wymieszać z cynamonem.
6. Masę nabierać łyżeczką (czubato), następnie mokrymi dłońmi rozpłaszczyć masę tak aby na środku powstało zagłębienie, do którego należy włożyć trochę posiekanych orzechów. Zakleić i uformować kulkę. Obtoczyć w wiórkach kokosowych.
7. Dla lekkiego stwardnienia masy, lokum włożyć do lodówki na około 30 minut.

AFİYET OLSUN!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz