2014/04/03

TAVUKLU PİLAV - pilaw z kurczakiem


Gotowany ryż a gotowany ryż po turecku... ma się jak niebo do piekła. Patent na to jest jeden: Oliwa.

1.5 szkl. ryżu
3 szkl. rosołu/wody w której gotował się kurczak
1 cebula
olej/oliwa
2 piersi kurczaka
3 łyżki kuş üzümü (suszone porzeczki) lub kilka drobno pokrojonych suszonych moreli
rosół
natka pietruszki

1. Ryż przepłukać, po czym zalać go gorącą wodą i odstawić na ok. 20 minut.
2. Piersi kurczaka umyć, ugotować w rosole/wodzie z przyprawą vegeta.
3. Cebulę zeszklić na 3-4 łyżkach oliwy, dodać do niej odsączony ryż i podsmażyć chwilę. Zalać trzema szklankami rosołu/wody z vegetą w której gotował się kurczak. Gotować pod przykryciem ok 10-12 minut uważając, by ryż się nie przypalił.
4. Miseczkę lub miskę wysmarować delikatnie olejem. Na dnie ułożyć porozrywane kawałki ugotowanego kurczaka, po czym dopełnić miskę ryżem, ugniatając go. Na miskę położyć talerz, na którym będziemy serwować pilaw, odwrócić do góry nogami i gotowe! hazır!
5. Posypać posiekaną natką pietruszki

AFİYET OLSUN!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz