2014/04/03

MISIR ÇORBASI - zupa kukurydziana

Lubię kukurydzę, bo jest słodka i chrupie. Już kiedyś miałam w planach przygotowanie meksykańskiej zupy kukurydzianej, ale tym razem wybór padł na turecką. I dobrze. Zniknęła zanim zdążyłam się obejrzeć.

ok. 3 porcje

1 puszka kukurydzy (ok. 285g)
cebula
2-3 łyżki mąki
2 szkl. mleka
1 szkl. rosołu/wody z kostką rosołową
2 łyżki masła
sól, pieprz

1. Połowę kukurydzy zmielić na pure blenderem lub przetrzeć przez sito.
2. Na maśle zeszklić posiekaną drobno cebulę, posypać mąką, wymieszać, uważając, by się nie przypaliło. Dodać pure z kukurydzy i ponownie dobrze wymieszać.
3. Zalać mlekiem oraz rosołem. Dodać resztę kukurydzy, przyprawić do smaku, zagotować.
4. Zupę po rozlaniu do miseczek można podać z np. grzankami lub podać podsmażoną na tłuszczu czerwoną papryką w płatkach (pul biber).

AFİYET OLSUN!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz