2014/04/06

FIRINDA MAKARNA - makaron z pieca

Bardzo szybkie, łatwe, tanie i dobre danie. W sumie dość banalne, ale smakuje. Jak to się mówi "najciemniej pod latarnią".


250g suchego makaronu do spaghetti (pół opakowania)
1 szkl mleka
2 jajka
1 szkl tartego żółtego sera
sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. gałka muszkatołowa)
2 łyżki masła


1. Makaron ugotować al dente (2-3 minuty krócej niż na opakowaniu).
2. Mleko wymieszać z jajkami, połową startego sera i przyprawami.
3. Po przelaniu makaronu zimną wodą, wyłożyć cały makaron do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
4. Makaron zalać mlekiem z jajkami, wysypać resztą sera i na wierzchu ułożyć kawałki masła.
5. Zapiekać ok 30 minut w 180*C, dopóki masa stężeje.

AD. Makaron ma dość delikatny smak, dlatego warto podać do niego ketchup lub inny aromatyczny sos.

AFİYET OLSUN!
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz