2014/03/16

YAYLA ÇORBASI - zupa jogurtowa

Pomidorówka z ryżem - koszmar mojego dzieciństwa. Ale tu proszę - jogurt, ryż... i to wszystko. Cudna zupa, pożywna, o ciekawym smaku, w dodatku bardzo łatwa, tania i szybka do przygotowania! Zupa prawie idealna, bo brakuje warzywka.

0.5 szkl. ryżu
1 opak. jogurtu naturalnego (400 g)
1,5 łyżeczki mąki
3 szkl. bulionu drobiowego/wody z solą (na tą ilość dodaję 1.5 kostki bulionowej)
1 żółtko
4 łyżeczki soku z cytryny (wg gustu)
ew. suszona mięta, pul biber

1. Ryż ugotować do miękkości w bulionie (ok. 10 minut).
2. W misce wymieszać trzepaczką jogurt z mąką, żółtkiem i sokiem z cytryny.
3. Kiedy ryż będzie już miękki, dodawać jogurt, ciągle mieszając. Gotować 2-3 minuty.
4. Porcje posypać suszoną miętą i opcjonalnie można polać podsmażonym na tłuszczu pul biber.

ad. Z tej ilości składników wyjdą 3-4 porcje.
ad.2. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu, ryż w zupie zaczyna pęcznieć, wtedy można dolać bulionu i znów podgotować zupę lub zjeść w takiej postaci w jakiej jest.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz